Wat gebeurd er als je last van faalangst hebt? Eigenlijk wil je alles dan meteen zo goed doen, dat je geen fouten wil maken. Sterker nog, je mag van jezelf geen fouten maken. En om dat niet te doen besluit je dan om het helemaal niet te doen. Hierdoor kom je in de problemen op school. Want daar moet je soms wel fouten maken om iets te kunnen leren. Je krijgt ook huiswerk mee om te maken en als je dan besluit om het niet te maken, is dat lastig uit te leggen in de klas.

Steeds meer kinderen hebben hiermee te maken en hebben het gevoel dat ze het niet kunnen. Tijdens een kennismakingssessie wat dit ook een thema. Om alvast een oefening te kunnen doen en te ervaren wat we met paardencoaching doen, heb ik samen met mijn co-coach Cowboy het Hatseflats-model ingezet. Dit geeft inzicht in hoe iets negatiefs toch weer positief kan worden. Je voelt je dan ook van een Dagobert Duck veranderen in Max Verstappen. Cowboy heeft ook gelijk in de gaten waar dat over gaat en schroeft het tempo dan ook maar meteen op. Prachtig om te zien hoe mijn coachklant(je) hier ook heel enthousiast van wordt.

Anders leren met paarden is voor dit soort thema’s ook heel geschikt om in te zetten. Kinderen ‘aan den lijve’ laten ervaren dat ze het wel kunnen.