Coaching met paarden

 

Paarden zijn kuddedieren, prooidieren en vluchtdieren. Zij communiceren met kleine kalme signalen, maar soms zullen die signalen groot en heftig zijn. Afhankelijk van wat voor prikkel ze krijgen en wat die prikkel teweeg brengt, zullen ze reageren. Ook hebben paarden net als mensen een eigen karakter. Zo heb je introverte paarden en extraverte paarden. Zij zullen dan ook op verschillende manieren omgaan met spanning. Het introverte paard laat hele kleine signalen zien, daar waar het extraverte paard grote signalen geeft. Kleine signalen kun je vaak zien aan de gezichtsuitdrukking, door grote neusgaten, spanning rond de mond en kin. Grote signalen zie je aan de grote lichaamstaal; groot maken, snurken of op hol slaan zijn er bijvoorbeeld een paar.

Vanuit de kudde willen ze overleven en voortplanten. Het overlevingsgedrag geeft vele verschillende gedragsvormen. Dit is het gedrag wat bij het coachen met paarden gelezen wordt en inzicht geeft in de pijn of het verlangen van de coachklant. Ze houden de coachklant als het ware een spiegel voor waarmee ze laten zien wat deze aan de buitenwereld laat zien.
In de kudde zijn paarden ook heel sociaal, bij gevaar zullen ze elkaar beschermen door zich tussen het gevaar en de kleinere, jongere of juist oudere kuddegenoot te plaatsen. Ze verzorgen elkaar ook en krabben of kriebelen elkaar op moeilijk bereikbare plekjes. Ook dit is gedrag wat bij het coachen vertaald wordt en inzichten geeft aan de coachklant met betrekking tot de coachvraag.

Maar wat is nu paardengedrag en wanneer zegt dat gedrag iets over de coachklant met betrekking
tot het thema wat is ingebracht? Daar ligt mijn taak. Doordat ik mijn paarden ken en weet wanneer het echt bij het paard hoort of toch iets vertelt over de coachklant, weet ik snel de vinger op de zere plek te leggen, inzicht te geven in wat er speelt én ruimte te creëren om doelen en verlangens te bereiken.